Traject van de afstudeerrichting Maatschappelijke Advisering van de professionele bachelor Sociaal Werk
- De wildgroei aan wetten en reglementen heeft veel weg van een gigantisch labyrint. Geen wonder dat mensen erin verdwalen. Jij wil hen veilig door dat doolhof loodsen.
- Practice makes perfect, ook en vooral in onze sector.
- Door te informeren, te adviseren en te bemiddelen zet jij mensen weer op het juiste spoor.
- In het verre zuiden studeren of stage lopen? We houden je niet tegen!
- Small is beautiful: je vaardigheden train je in kleine groepjes. En je docenten zijn je coach.
- Een bachelordiploma Sociaal Werk opent heel wat deuren, in en buiten de zorgsector. We zijn er gerust in: jij vindt je weg wel.
Al gekozen? Start je inschrijving
Meer weten over deze opleiding?
- Infodag op zaterdag 24 juni: ontvang een reminder
- Download of bestel een brochure
- Volg een les mee
- Kom langs voor een rondleiding
Hoe ziet de opleiding eruit?
Maatschappelijke Advisering is één van de vier richtingen waarin je als bachelor in het Sociaal Werk kan afstuderen. De focus ligt op het traject Sociaal-Juridische Dienstverlening. Je hoeft niet meteen te beslissen: je afstudeerrichting kies je pas na het eerste gemeenschappelijke jaar.
Eerste jaar
Dag één vliegen we er meteen in met een ontmoetingsdag. In kleine groepen leer je andere studenten kennen. En natuurlijk ook je docenten en je campus.
Sociaal Werk Lab: experimenteren en leren
- Wat kan jij als sociaal werker betekenen? Hoe bereik je je doel? Hoe functioneer je in team? Hoe ga je om met emoties? Hoe voer je een professioneel verbindend gesprek? Je leert en experimenteert erop los. Twee halve dagen per week. In een groep van 18, begeleid door 1 vaste docent-coach.
- Vanaf oktober duik je een halve dag per week het werkveld in. Je luistert naar echte verhalen. En je vindt echte oplossingen voor echte noden.
- Met aulavakken zoals 'De samenleving', 'De mens' en Grondrechten leg je de theoretische basis van Sociaal Werk. Die theorie wordt met veel voorbeelden aan de praktijk gekoppeld. Kennis pas je dus meteen toe.
Proefexamens en vakantiegarantie
In het eerste jaar leg je een aantal proefexamens theorie af.
- Geslaagd? Punten tellen mee, vrijstelling voor dat stukje leerstof.
- Niet geslaagd? Punten tellen niet mee. Tijd om bij te sturen en voluit voor je ‘echt’ examen te gaan.
De ‘echte’ examens leg je af in januari en maart.
- Geslaagd? Geef je studie extra glans door een keuzeprogramma.
- Niet geslaagd? Begeleiding op maat en tweede zit eind juni.
En dan? Vakantie!
- Tijd voor passies en engagementen, vakantiejobs, reizen …
- De wereld zien en veel leren buiten school. Belangrijk voor sociaal werkers, toch?
Tweede jaar
- We trainen skills zoals actief luisteren, professionele gespreksvoering, opzoeking in wetgeving, dossierbeheer, professioneel schrijven …
- Op vraag van je toekomstige werkveld werk je specifieke onderzoeksprojecten uit.
- De juridische kennis die je verwerft is praktijkgericht. Tijdens je stages pas je ze toe op concrete gevallen. En het gaat om veel stages, want een betere manier om ervaring op te doen is er niet.
Derde jaar
- Het beroepsleven lonkt en dus schakelen we een versnelling hoger: theorievakken waar je straks wat aan hebt en vooral een heel uitgebreide stageperiode.
Inhoud en studiepunten
Theorie: bouw kennis op via praktijkvoorbeelden
Sociaal Werk
(6 studiepunten)
Wat doet de sociaal werker, en waarom, en hoe? Welke soorten sociaal werk bestaan er? Je krijgt een inleiding in het begrippenkader van sociaal werk, leert de sociale kaart kennen, ontdekt wat het beroep inhoudt. Dit helpt je om tegen het tweede jaar een goede trajectkeuze te maken: Kunst- en Cultuurbemiddeling, Maatschappelijk Werk, Maatschappelijke Advisering (Sociaal-Juridische Dienstverlening), Personeelswerk of Sociaal-Cultureel Werk?
De samenleving
(6 studiepunten)
We vertrekken van de vaststelling dat er enige 'orde' in de samenleving is en dat heel wat dingen 'functioneren'. De verklaring ligt o.a. in het belang van cultuur en in het socialiseren. Een tweede vaststelling is dat er naast die orde ook heel wat 'wanorde' en maatschappelijke problemen bestaan. De aandacht gaat naar sociale ongelijkheid in diverse verschijningsvormen. We maken een uitgebreide en kritische analyse vanuit verschillende invalshoeken.
De mens
(6 studiepunten)
Hoe geven wij als mensen betekenis aan onze leefwereld? Na eerst stil te staan bij onze psychologische 'hardware' (bio- en neuropsychologie), gaan we vooral onze 'psychologische software' verkennen. Wij construeren immers zelf de concepten die we over onszelf en onze omgeving hebben. Deze basiskennis wordt uitgebreid met sociaal psychologische aspecten.
Grondrechten
(6 studiepunten)
In elke beroepscontext van de sociaal werker komen juridische aspecten voor. Om je daarop voor te bereiden focust deze inleiding recht op de noodzakelijke juridische kennis die je als sociaal werker nodig hebt om de juridische aspecten van een situatie te kunnen herkennen en daar mee aan de slag te gaan.
Welvaart, ongelijkheid en armoede
(6 studiepunten)
Er is in de wereld tijdens de laatste decennia heel wat welvaart gecreëerd. Wat zijn hier de achterliggende economische principes? Maar deze welvaart is zowel mondiaal als in onze eigen samenleving ongelijk verdeeld. Heel wat mensen (ook bij ons) leven nog in armoede en zijn maatschappelijk kwetsbaar. We gaan dieper in op deze uitsluitingsmechanismen en de beperkingen van de vrije markt.
Praktijk: leer en experimenteer
Sociaal Werk Lab
(15 + 15 studiepunten)
In de Labs Sociaal Werk (deel 1 & 2) leer je al doende, meestal in groepjes van 18 en begeleid door 2 vaste docent-coaches. Een intense samenwerking!
Je gaat op sociale verkenning en traint je sociale vaardigheden. Zo leer je je leergroep, opleiding en campus van binnenuit kennen, maak je verbinding met buurt, stad en werkveld, ontwikkel je een visie en krijg je vat op je beroepsrol. Je oefent in observeren & interpreteren, in actief luisteren, in feedback geven & ontvangen, in je mening geven, beargumenteren & bevragen.
Je smijt je ook in research-opdrachten, analyseert en bespreekt info over het werkveld. Je legt contacten met professionals en laat de ondernemer in jou naar boven komen. Zo ben je extra voorbereid op de échte werkervaring.
Wat je leert in de praktijk, wordt gekoppeld aan de theorie.
Op het einde van het eerste jaar toon je met een portfolio aan dat je op weg bent om een professionele sociaal werker te worden. In dat portfolio stel je jezelf voor, deel je je ervaringen en leerroute en kan je de trajectkeuze voor het tweede jaar motiveren
Sociaal Werk
Sterk Sociaal Werk
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Werken aan verandering
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Rechten realiseren
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Traject Sociaal-Juridische Dienstverlening
Werkveld en juridische bronnen verkennen
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.
Arbeid en recht in de praktijk
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Burger en recht in de praktijk
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Lab Sociaal-Juridische Dienstverlening
Kritisch en ethisch werken
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Divers sensitieve vaardigheden
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Communicatie
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Analyseren en onderzoeken
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Lab integratie
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Professionele identiteit
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Praktijk
(12 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Praktijk - loopbaan
Stage en bachelorproef
(30 studiepunten)
Doorheen de beroepspraktijk en persoonlijke studie verwerf je de noodzakelijke competenties voor het uitoefenen van de functie ‘sociaal werker’:
- Grondige kennismaking met het werkveld en situering van de stageplaats
- Verdieping in de organisatiestructuur, doelstellingen, doelgroepen en samenwerkingsverbanden
- Verdieping in het profiel van de professionele werker
- Zelfstandig uitvoeren van het volledige takenpakket van een professionele sociaal werker
Je behandelt in je bachelorproef een onderwerp uit het werkterrein van sociaal-juridische dienstverlening. Je integreert opgedane praktijkervaring en theoretisch verworven inzichten.
Kennis verdiepen
Straf-, Jeugd- en Vreemdelingenrecht
(6 studiepunten)
Bij strafrecht focus je op de functies die de sociaal werker opneemt t.o.v. mensen die in aanraking komen met het strafrechtssyteem. Je verkent het werkveld, met zijn hulp- en dienstverlening aan daders en slachtoffers.
Binnen het vreemdelingenrecht leer je over de Belgische procedure Internationale Bescherming (+actualiteit), andere verblijfsstatuten, verblijfskaarten, medische bijstand, inburgering, nationaliteit, tewerkstelling van vreemdelingen, illegaal verblijf en toekomstoriëntatie, anti-discriminatiewetgeving …
Bij jeugd- en strafrecht kijk je naar het ontstaan van jeugdbescherming & jeugdrecht en de maatschappelijke evoluties in België, het specifieke beroepsterrein van de integrale jeugdhulp en zijn historische context, het aanbod binnen de buitengerechtelijke hulpverlening en de gedwongen hulpverlening, het jeugdsanctierecht en de rechtspositie van jongeren.
Beleidskaders voor sociaal werk
(3 studiepunten)
Vanuit de internationale definitie van sociaal werk schetsen we het belang van signalering, onderzoeken we het belang van de actuele beleidskaders en van politiserend werken vanuit een structureel perspectief. Inzicht in de werking van beleidscycli is cruciaal om vanuit agogisch perspectief hierop te kunnen inspelen.
In een tweede deel analyseren we het politieke veld, met aandacht voor de ideologische keuzes achter de beleidskaders. We bestuderen de belangrijkste hedendaagse ideologieën en hun impact op de beleidskaders voor sociaal werk. Standpunten in actuele sociale beleidsdebatten worden gekaderd in onderliggende ideologieën. In het derde deel zetten we de stap naar beleidsvoorbereidend, beleidsondersteunend en/of beleidsbeïnvloedend werken, aan de hand van actuele thema's in het sociaal en welzijnsbeleid.
Wereldbrede uitdagingen
(3 studiepunten)
Mondiale uitdagingen:
- Kennis en technologie: grenzen aan kennis, technologie en wetenschap
- Economische crisis: werkloosheid, private schuld, overheidsschuld en ecologische schade
- Grondstoffencrisis: energie en piekolie, metalen, mineralen en voedsel
- Ecologische crisis: klimaatsverandering, biodiversiteitsverlies, verzuring van oceanen
- Demografische crisis: overbevolking, vergrijzing en verstedelijking in de wereld
- Socio-economische crisis: ongelijkheid binnen samenlevingen en tussen samenleving
En de antwoorden:
- Lokaal innoveren en internationaal samenwerken: peer-to-peer netwerken en Noord-Zuid
- Globalisering, neoliberalisme en anders globaliseren (o.a. Buen Vivir)
- Transitie: energie-transitie, alternatieven voor materialen en sociale verandering
- Duurzame ontwikkeling: antwoorden op onrechtvaardigheid, divergentie, convergentie en ontgroeien
- Synthese en samenhang tussen mondiale uitdagingen en antwoorden: systeemdenken en veerkracht
Psychische stoornissen
(3 studiepunten)
Kernthema’s:
- Wat is ‘normaal’ gedrag' en wanneer evolueren psychische moeilijkheden naar een 'psychische stoornis'? Wat is 'normaal' psychisch functioneren en wat kunnen we verstaan onder 'het psychisch lijden' van cliënten?
- De focus ligt op op 'psychiatrische ziektebeelden'. Wat wordt juist verstaan onder een 'psychische stoornis'? Welke criteria worden hierbij gehanteerd en hoe worden deze 'stoornissen' geordend in een breder referentiekader? Welke plaats hebben diagnoses in onze huidige maatschappij en wat is de invloed hiervan op de individuele cliënt?
- Overlopen van de belangrijkste, meest voorkomende syndromen (stemmingsstoornissen, angststoornissen, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen en stoornissen bij kinderen, verslaving, dissociatieve stoornissen en somatoforme stoornissen)
- Bespreken van de mogelijke behandelingen en psychotherapie
Trainen en toepassen
Beroepsproducten in de praktijk
(3 studiepunten)
Vanuit (juridische) casussen uit de praktijk oefen je (juridische) kennis en vaardigheden in:
- de (juridisch) relevante feiten filteren uit een vraag
- aan de hand van (juridisch) bronnenmateriaal een oplossing uitwerken
- de nodige documenten opstellen
- de gevonden oplossing op een heldere manier naar betrokkenen ‘vertalen’.
Project en internationalisering
(6 studiepunten)
Je werkt samen met je collega-studenten een vormingsactiviteit uit in opdracht van een organisatie uit het werkveld. Dat doe je heel gestructureerd, volgens een projectplan en een draaiboek. Je voert de activiteit zelf ook uit.
Bemiddeling
(3 studiepunten)
Deze training heeft als einddoel dat de student bemiddelen als methodiek van conflicthantering in concrete beroepssituaties kan toepassen. We vertrekken vanuit een theoretisch kader over conflict en conflicthantering om daarna te komen tot de eigenheid van bemiddeling als methodiek van conflicthantering. Bemiddelen wordt daarna getraind aan de hand van oefeningen uit de praktijk van de sociaal juridische dienstverlener.
Divers-sensitieve vaardigheden
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.
Wanneer heb je les?
- Startdag op 14 september, start lessen vanaf 18 september.
- Later inspringen kan. Tot februari.
- Gemiddeld 26 uur les per week.
- Vanaf oktober duik je een halve dag per week het werkveld in.
- Vaak heb je één tot anderhalve dag per week vrij. Ideaal om projecten uit te werken.
- Je hebt weinig springuren.
Jaarindeling
Periodesysteem: 1 academiejaar = 4 periodes
- De leerstof is duidelijk afgebakend.
- Je krijgt regelmatig feedback.
- Je leert plannen.
Samen zoeken naar oplossingen
De huurder die uit zijn huis is gezet, de m/v/x die geen werk vindt, de burger met een klacht over de politie, de afgewezen asielzoeker … Er zijn zo veel mensen die verloren lopen in onze complexe samenleving.
Jij kan het verschil maken, hen helpen om zich een weg te banen in de jungle van wetten en reglementen. Je informeert, adviseert, bemiddelt. Want ook jouw klant heeft recht op recht.
Olivier werkt als schuldbemiddelaar bij het OCMW Antwerpen.
Stage in een vluchtelingenkamp in Palestina? Fedor deed het …
Oud-studente Aryane is nu ombudsvrouw Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Projecten op maat
Na afloop van je studie kan je op heel veel werkplekken terecht. Vanaf het tweede jaar maken we dat al heel concreet.
Loop je stage bij de VDAB? Dan kan je je bijvoorbeeld verdiepen in het thema jongerenwerkloosheid.
Andere voorbeelden: voorstellen formuleren om de werking en de bekendheid van de Familierechtbank te verbeteren, op de campus een sensibiliseringsactie voor Holebi-rechten op poten zetten, bij de politie burgers met vragen onthalen en slachtoffers over hun rechten informeren, in een ziekenhuis bemiddelen tussen arts en patiënt …
Extra veel praktijk
Geen theorie zonder (een massa) praktijk. Vanaf dag één zelfs, niet alleen tijdens je twee intensieve stageperiodes.
Altijd leuk trouwens als je kunt werken op een concreet project en je gespreksvaardigheden kunt oefenen op ‘echte’ mensen met ‘echte’ problemen. Bij de Dienst Vreemdelingenzaken bijvoorbeeld, de Huurdersbond, een vakbond …
Het leven zoals het écht is: les krijgen van ervaringsdeskundigen. 92 % van onze studenten vindt dit een meerwaarde.
Go international
Je blik op de wereld verruimen? Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland. Maak internationale vrienden, leer een nieuwe taal, werk aan een sterker cv, word zelfstandiger, maar beleef vooral de tijd van je leven!
- Als laatstejaarsstudent kan je met Erasmus aan een Europese hogeschool of universiteit studeren: leef minstens 3 maanden in Denemarken, Tsjechië, Spanje, Finland …
- Wil je stage lopen buiten de Europese grenzen? Laat het beste van jezelf zien in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië ... We zorgen voor een goede voorbereiding met vakken zoals Interculturele competenties, Global challenges, Kosmoshock …
- Zin om aan de slag te gaan in een project internationale samenwerking? Zet mee je schouders onder projecten in Colombia, Peru, Zuid-Afrika, Ghana, Tanzania, Indonesia, India …
- Of doe je liever internationale ervaring op dichtbij huis? Volg dan tijdens je opleiding in Antwerpen samen met internationale studenten het Engelstalige programma Crossing Borders.
‘Luck is what happens when preparation meets opportunity’, Seneca.
Coaching
- Elke student heeft een persoonlijke leertrajectbegeleider. Die volgt je resultaten op, geeft goede raad, biedt een luisterend oor en schudt je af en toe wakker.
- Onze docenten staan dichtbij hun studenten. Ze coachen je door je studieparcours. En stap voor stap neem je zelf steeds meer verantwoordelijkheid op.
- Als je stage loopt, kan je rekenen op 2 coaches: je stagebegeleider (KdG-docent) en je mentor (professional op je stageplek).
- Moeilijkheden met taal? Onze taalcoach helpt je graag, in groep of individueel.
- Bepaalde leerstof die je moeilijk onder de knie krijgt? Schrijf je in voor een extra werkcollege.
- Voor sommige vakken zijn er proefexamens: je kan dan al eens testen of je de leerstof onder de knie hebt.
- Schort er iets aan je studiemethode? In de sessies studiemethodebegeleiding geven we je tips & tricks.
Voorbeeldcursussen
- Sociaal werk
Wat doet de sociaal werker, en waarom, en hoe? Welke soorten sociaal werk bestaan er? Je krijgt een inleiding in het begrippenkader van sociaal werk, leert de sociale kaart kennen, ontdekt wat het beroep inhoudt. - De Samenleving
We vertrekken van de vaststelling dat er enige 'orde' in de samenleving is en dat heel wat dingen 'functioneren'. Een tweede vaststelling is dat er naast die orde ook heel wat 'wanorde' en maatschappelijke problemen bestaan. De aandacht gaat naar sociale ongelijkheid. We maken een uitgebreide en kritische analyse vanuit verschillende invalshoeken. - Grondrechten
In elke beroepscontext van de sociaal werker komen juridische aspecten voor. Om je daarop voor te bereiden focust deze inleiding recht op de noodzakelijke kennis die je als sociaal werker nodig hebt om de juridische aspecten van een situatie te kunnen herkennen en daar mee aan de slag te gaan.
Voorbeeldlessen
Maatschappelijk Werk: financiële en materiële hulverlening, personen met een handicap
Sociaal-Cultureel Werk: wat is Sociaal-Cultureel Werk?
Sociaal-Juridische Dienstverlening: Familierecht
Wat heb je nodig?
Je hebt een recente laptop met Windows nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen ...
- Wifi-specificaties: een toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC).
- Kan ik een Chromebook gebruiken? Nee, je hebt Office nodig voor opdrachten en examen. Dit wordt vanaf september 2021 niet meer ondersteund door Chromebooks.
- Kan ik een Mac gebruiken? Je krijgt les in een Windows-omgeving dus Windows is de standaard. Heb je een Mac, informeer eerst binnen je opleiding of het nodig is dat je Office op Windows moet gebruiken. Is dit wel nodig, dan installeer je op eigen initiatief Windows op je Mac. Dit kun je op twee manieren doen:
-
Via Boot Camp
Hiervoor moet je Mac minstens voldoen aan deze specificaties: Intel iCore3 (liefst i5) / 8GB DDR RAM / 265GB SSD schijf. -
Via Parallels
De nieuwere modellen zijn uitgerust met de M1 chip. Je kunt dan enkel windows installeren via Parallels. Dit is te controleren via het Applelogo –> Over deze Mac/Chip: Apple M1 -
Examens kun je niet afleggen op een Windows-versie via Parallels
Parallels is een virtuele omgeving waarin Respondus Lockdown Monitor niet werkt.
-
- Gratis software? Als student van deze opleiding krijg je gratis Windows en Office 365.

Voor wie?
Je profiel
- Je bent een sociaal dier, iemand die mensen verbindt en kan samenbrengen.
- Je hebt oog voor wie op een belangrijk punt in zijn leven vastloopt in regels en procedures.
- Je gelooft in mensen en in het feit dat je altijd een oplossing zal vinden als ze met hun problemen bij je komen aankloppen.
- Waarom de ene mens vlot door het leven walst en de ander zich klem rijdt, het is een thema dat je mateloos boeit.
- Je legt makkelijk contact en je bent vlot in de omgang. Je observeert graag, luistert actief en stelt de juiste vragen.
Voorwaarden
- Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
- Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)
Campus Zuid
- Nieuwe campus op 't Antwerpse Zuid
- Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
- Overdekte fietsenstalling
- Gezellige koffiebar
- Studentenrestaurant in foodmarket style
- Veel studieplekken
- Vasco is de campushond van campus Zuid
Na je studie
Aan het werk
- Een bachelordiploma Sociaal Werk is een breed inzetbaar diploma met veel toekomstmogelijkheden.
- Je gaat voor een job die je nauw aan het hart ligt. Het is vaak keihard werken, maar je krijgt er veel voor in de plaats.
- Je kan meteen aan de slag op de meest uiteenlopende plekken: bij het Jongerenaanbod van het CAW, Jeugdinformatiepunten (JIP), Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW), justitiehuizen, Openbare Centra Maatschappelijk Welzijn (OCMW), vluchtelingenorganisaties, sociale huisvestingsmaatschappijen en dito verhuurkantoren, huurders- en vakbonden, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), de sociale inspectie, diensten schuldbemiddeling, jeugd en gezin (bv. bij de politie) of studentenvoorzieningen (Stuvo), ombudsdiensten (bv. in een ziekenhuis) …
Verder studeren
- Een master behalen? Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar o.a. de master Sociaal Werk.
- Extra bachelor? De opleidingen Orthopedagogie, Lerarenopleiding, Verpleegkunde, Pedagogie van het Jonge Kind, Bedrijfsmanagement (met o.a. Marketing en Rechtspraktijk) en Office Management (met o.a. HR & Sales) sluiten mooi aan bij je opleiding. Vaak heb je heel wat vrijstellingen en kan je inschrijven voor een verkort programma.
- Ook tal van postgraduaten zijn een optie.

Vincent Van Doorslaer, maatschappelijk assistent bij OCMW Lier
Afgestudeerd in Sociaal Werk, afstudeerrichting Sociaal-Juridische Dienstverlening
-
Deed zijn stage bij OCMW Lier, voelde zich er goed en kon er onmiddellijk aan de slag.
-
Zocht job met impact op de samenleving. Combinatie van soft skills en rechten.
-
Helpt cliënten op weg naar een beter leven: een leefloon als startpunt en vandaar uit verder op weg naar een betere toekomst.
-
Een dakloze minderjarige via leefloon begeleiden naar een job en woonst, is part of the job. Zo’n succesverhalen geven je vleugels!
Flexibel studeren
Vrijstellingen
Heb je in een vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.
Verkort traject
Behaalde je al een diploma hoger onderwijs in een verwant studiegebied? Dan kan je de opleiding Sociaal Werk in een verkort traject volgen.
Welke vakken moet je nog volgen?
Download de programma's die al uitgewerkt zijn (in Google Drive).
- Staat je behaald diploma er niet bij?
- Wil je inschrijven?
- Of heb je meer info nodig?
Contacteer mieke.wouters@kdg.be of +32 3 613 18 29.
Meer gespreid studeren?
Dat kan, we werken namelijk met een systeem van 4 periodes.
- Afgebakende leerstof en regelmatige feedback verhogen je slaagkans.
- Per theoretisch vak heb je een proefexamen. Dit telt enkel mee als je geslaagd bent.
- Op het einde van periode 3 (maart) leg je voor alle theoretische vakken examen af (30 studiepunten).
- Moet een resultaat omhoog, dan helpen we je met remediëring in periode 4 en leg je je tweede zit af eind juni.
Vlaams opleidingsverlof (VOV)
Deze opleiding geeft recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV).
Download of bestel een brochure
Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download de brochure.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Laat ons weten welke opleidingen jij interessant vindt, dan sturen we je de juiste informatie op. Ik kies mijn favoriete opleidingen ...
Inschrijven
Inschrijven voor volgend academiejaar 2023-2024
STAP 1: start je inschrijving
- Niet verplicht, wel handig. Duurt maar 1 minuutje.
- Je ontvangt midden juni 2023 een uitnodiging om je inschrijving af te ronden.
- Hou je brievenbus in de gaten voor een kleine verrassing.
Ja, ik start mijn inschrijving voor 2023-2024
STAP 2: rond je inschrijving af
Midden juni 2023 sturen we je een mail met de uitnodiging om je inschrijving af te ronden, online of op de campus:
- Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
- Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of kiest voor gespreide betaling.
STAP 3: start met je opleiding
- Startdagen mogelijk vanaf 11 september 2023.
- Lessen beginnen vanaf 18 september 2023.
- Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.
Meer info
Nog inschrijven voor academiejaar 2022-2023?
Het academiejaar is al gestart, maar voor de meeste opleidingen kan je ook nu nog instromen. Zo kan je misschien al met een aantal vakken starten.
Waarom KdG?
-
Coaching
We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken. -
Real life
We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job. -
Stevig diploma
Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers -
Grensverleggende innovatie en experiment
We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken. -
Open huis
Iedereen is welkom
Kwaliteitsvol onderwijs
- KdG streeft topkwaliteit na.
- We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en die samenleving vorm te geven en te dragen.
- Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.
Lees meer over Kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding
Voor organisaties en bedrijven
Op zoek naar een stagiair? Stuur een mailtje naar steven.gibens@kdg.be.
Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.
- Een vorming op maat?
- Begeleiding bij jouw innovatief project?