KMO-Management

Afstudeerrichting van 'professionele bachelor Bedrijfsmanagement'

 • Er zit een geboren manager in jou. Alle kwaliteiten om die te ontdekken, ontwikkel je hands-on.
 • Onze docenten weten waarover ze spreken: ze hebben zelf ervaring in het bedrijfsleven.
 • Louter theorie? Lekker niet: al in het tweede jaar werk je nauw samen met bedrijven en ondernemers.
 • Aan ideeën geen gebrek, zo kennen we je. Fijn toch, dat je die al tijdens je studie kan vormgeven.
 • Omgaan met conflicten en leiding geven, dat leer je al doende. Tijdens je opleiding voorzien we ruim aandacht voor werken met en in teams.
 • Van eenmanszaak tot multinational: je krijgt een breed beeld van het bedrijfsleven. Het maakt je tot een multi-inzetbare en getalenteerde young professional.
 • Door onze no-nonsense aanpak, die praktijk en theorie met elkaar verweeft, ben je binnenkort een van de jonge starters waar onze economie zo’n nood aan heeft.
 • Je vindt België wat klein? Trek voor stage en studie een volledig jaar naar het buitenland als je daar zin in hebt.
 • The world is your oyster: je diploma opent deuren in binnen- en buitenland, in alle denkbare sectoren en ieder bedrijfsdomein. Personeelsdirecteur bij een grote bank, marketingverantwoordelijke of zaakvoerder van je eigen bedrijf, je kan echt alle kanten uit.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding in vogelvlucht

KMO-Management is één van de zeven richtingen waarin je als professionele bachelor in Bedrijfsmanagement kan afstuderen. Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je beslist dus meteen bij de start welke richting je inslaat.

Eerste jaar

 • Je maakt kennis met diverse aspecten van bedrijfsmanagement en ondernemen, en je ontwikkelt je taalvaardigheden.
 • Je leert een goed idee omzetten in een opportuniteit. En ja, daar komt een heus businessplan bij kijken.

Tweede jaar 

 • Je werkt aan een concreet project van een bestaande kmo. Zo maken we de leerstof meteen een pak tastbaarder. Je kennis van de ondernemerswereld groeit. Je tools: marktonderzoek, marketingmanagement, strategisch en financieel management, skills lab business vaardigheden.
 • Parlez-vous business? Ook in de laatste twee jaren besteden we aardig wat tijd aan zakelijke communicatie in drie vreemde talen.

Derde jaar 

 • Het beroepsleven lonkt en dus schakelen we een versnelling hoger: vakken die je meteen in de praktijk kan toepassen, waaronder drie keuzevakken.
 • Hier of elders? Je rondt je opleiding af met een stage van acht weken in binnen- of buitenland. Ideaal om je kennis verder te verbreden. Ook studeren in het buitenland behoort tot de mogelijkheden.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Wanneer heb je les?

 • Je kan op twee momenten tijdens het academiejaar inschrijven voor een volwaardig programma KMO-Management. Waarom wachten tot september als je ook in januari kan starten?

 • Per week volg je gemiddeld 22 uur les, tussen 8.15 en maximum 18 u.
 • Vaak heb je één tot anderhalve dag per week vrij. Ideaal om projecten uit te werken.
 • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.
Bekijk de jaarindeling.

Hier en nu

Kijken hoe het er in de jaren 90 aan toe ging, is misschien fascinerend, maar veel heb je daar uiteindelijk niet aan. We focussen liever op het heden, met veel aandacht voor de nieuwste trends. Heel je studie is trouwens sterk gelinkt aan de bedrijfscontext op dat eigenste moment.

Startup@campus: uniek in Vlaanderen!

Kan het niet snel genoeg gaan en sta je nu al te popelen om met een eigen zaak te beginnen? Good for you! En wij zetten er graag mee onze schouders onder.

Startup@campus is een pittig traject waarbij je nog tijdens je bachelorstudie je ondernemersdroom waarmaakt. Maar eerst moet je natuurlijk wel bewijzen dat je uit het goede hout gesneden bent. Enkel wie supergemotiveerd is en een ijzersterk businessidee kan voorleggen, komt in aanmerking. Overtuig je ons en de bedrijfsexperts, dan studeer je straks af met een diploma én je eigen zaak.

No-nonsense

Vlaanderen, dat is ‘kmo central’. Onze kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van het economische leven. Ze creëren werkgelegenheid en welvaart. En dus doet ons beleid er alles aan om de ondernemingszin aan te wakkeren.

De afstudeerrichting KMO-Management kwam er op vraag van de bedrijfswereld. Wij weten wat ons te doen staat: je opleiden tot een polyvalente jonge kracht die van aanpakken weet en die zijn of haar mannetje kan staan op strategisch, organisatorisch, sociaal en communicatief vlak.

De studenten deden al meerdere businessprojecten voor ons. Ze worden daarbij sterk gecoacht door hun lectoren. De ervaring die ze hiermee opdoen is een echte springplank naar het bedrijfsleven.

Jan Christiaen, zaakvoerder Falck-Ambuce

Hoe start ik een eigen zaak?

Docent Pieter Sprangers legt in 1 minuut uit hoe je je eigen zaak start.

Feedback met de regelmaat van de klok

Wij geven tijdig en snel feedback, jij kan bijsturen en opbouwen.

Het academiejaar is opgesplitst in 4 periodes van 8 weken (6 weken les, 1 week examenvoorbereiding en 1 week examens).

Zo leer je plannen, maak je de studiepakketten verteerbaar en krijg je vaak info over je resultaten, vorderingen en werkpunten.

Wat heb je nodig?

Een laptop, of wat dacht je! Om te noteren, projecten uit te werken, gegevens uit te wisselen, te communiceren ... Tijdens de lessen maak je er intensief gebruik van.

Een recent toestel is voldoende om de lessen te kunnen volgen en aan de examens te kunnen deelnemen. Koop je toch een nieuw toestel, dan moet je zelf afwegen of je vlot kan werken met dit toestel. 

Op je examens ben je verplicht om met Windows (7 of hoger) te werken. Je kan dus een Mac gebruiken, maar zorg er voor dat je een legale versie van Windows via Boot Camp installeert. Je moet rechtstreeks in de Windows-omgeving kunnen opstarten en hebt een Windows-partitie van minstens 50GB nodig. Een harde schijf van 128GB is dan snel vol, daarom raden we je een harde schijf van 256GB aan.

Extra bonus: als KdG-student kan je gratis Office 365 gebruiken. 

Voor wie?

Je profiel

 • Je bent ambitieus en je gelooft sterk in je eigen kunnen.
 • Je bent niet bepaald een meeloper. Een verrassende, creatieve benadering, dat is meer je ding. Was out-of-the-box denken niet zo’n modewoord, je had het allang tot lijfspreuk verheven.
 • Mensen vinden je veelzijdig en plichtbewust, en daar ben je best trots op. Terecht, want wie binnen een kmo aan de slag wil – of er zelf een wil leiden – is breed inzetbaar en niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)

In de kijker: Stadscampus Groenplaats

Waar heb je les?

Heb jij even geluk: je studeert in hartje Antwerpen, op de hypermoderne campus Groenplaats. Veel beter wordt het niet! Met je laptop in de les, het studielandschap, de lounge en theView, onze hippe studie- en ontmoetingsruimte. En uiteraard is er overal wifi!

Een plek die nóg centraler ligt, is moeilijk denkbaar: met zicht op de kathedraal en de Groenplaats. Ook fijn: de Kammenstraat en de Nationalestraat zijn vlak om de hoek. Op weg naar huis winkelen op de Meir? Hoort erbij. Om van de vele terrasjes en eethuisjes nog te zwijgen …

Campus Groenplaats

Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.heb@kdg.be

Meer info

KMO-Management

Na je studie

Aan het werk

 • Een bachelorsdiploma Bedrijfsmanagement is een diploma met veel toekomstmogelijkheden dat heel wat deuren opent.
 • L’embarras du choix: van salesmanager tot een functie in de marketing en e-commerce of een job als key accountmanager, het kan allemaal. En waarom zou je geen eigen zaak uit de grond stampen of zaakvoerder worden van het familiebedrijf? Alle commerciële en organisatorische functies in de meest uiteenlopende sectoren liggen binnen handbereik.
 • Je vindt onze oud-studenten bij Protime, LEDsky, BNP Paribas Fortis, Marsh, Belfius, Delhaize, KBC, Telenet, Unibet, DHL, Precipio, Unizo, Essent, Coca Cola, Torfs, Afas software, Soeprème ...

Verder studeren

 • Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar een master Management & Organisatie (UAntwerpen), een master Handelswetenschappen (KULeuven) ...

 • Extra bachelor? Je kan onder andere in één jaar tijd een extra bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in een andere afstudeerrichting. 

 • Lesgeven is uiteraard ook een optie. Misschien is Leraar Secundair Onderwijs (Economie) wel iets voor jou?

Graag al eens proeven van de sfeer?

Kom naar de infodag!

We onthalen je als een vip. Kan je meteen al die vragen stellen waar je nog mee zit. Je kan ook praten met docenten en cursussen inkijken.

Zo hoor je uit eerste hand hoe het is om te studeren aan KdG.

Bekijk ook de andere infomomenten

Volg al een les mee!

Echte lessen met echte docenten en echte studenten, wat wil je nog meer?

Sluit aan bij de huidige KdG-studenten en volg gratis een open les!

 

Stel je vraag aan een student

En je krijgt een eerlijk antwoord van een ervaringsdeskundige.

Makkelijk, via Facebook.

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Op zoek naar een stagiair? Stuur een mailtje naar bovenstaande contactpersoon.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.