Leraar Secundair Onderwijs

Educatieve bachelor in het Onderwijs

 • Je eigen passie overbrengen op jongeren, je kan je niets mooiers voorstellen. Hun interesses bovenhalen en uitdiepen, hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Misschien word jij wel die leraar die hen hun hele leven lang bijblijft?
 • Je kiest de twee onderwijsvakken die je het meest aanspreken en het beste liggen. Je leert in je lerarenopleiding hoe je je eigen kennis in boeiende lessen giet.
 • Je kan niet wachten om voor de klas te staan? Super! Je loopt al meteen vanaf het eerste jaar stage. Maar wees gerust, je kan rekenen op een grondige voorbereiding en prima begeleiding.
 • Geen grote, anonieme aula’s met vooraan een docent die geen idee heeft wie je bent. Spreek je docenten gerust aan. Ze volgen je ontwikkeling op de voet en ze gaan samen met jou op zoek naar de leraar die je wil worden.
 • In het eerste jaar werken we met een periodesysteem. Zo stapelt de leerstof zich niet op, en is je werk (én je examens) mooi gespreid over een heel jaar.
 • Go West! Of zuid, of noord, of oost. Je krijgt de kans om in het (verre) buitenland ervaring als leerkracht secundair onderwijs op te doen. En om je er natuurlijk ook rot te amuseren.
 • Secundaire scholen in Antwerpen en ver daarbuiten snakken naar gemotiveerde leerkrachten. Je gaat niet lang moeten zoeken naar werk.

Heb je al een professionele of academische bachelor of master op zak? Dan kan je een verkort traject volgen en zo versneld een lerarendiploma behalen.

Als je al een diploma Leraar hebt, kan je een extra vakbevoegdheid halen in één jaar tijd.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Elk jaar komen de drie pijlers terug:

 • Vakkennis opbouwen:
  Leer, onderzoek en analyseer de inhoud van de twee onderwijsvakken die je kiest. Je wordt niet alleen een krak in je vak, je vertaalt het ook naar je leerlingen.
 • Krachtig leren:
  Yes, you can teach! Je leert hoe je inhoud overbrengt, hoe je lessen blijven ‘plakken’ bij je leerlingen. In didactische ateliers voor je eigen klasgenoten, in projecten en natuurlijk in stagelessen bouw je stap voor stap praktijkervaring op.
 • Focus verbreden:
  Hoe maak je pesten bespreekbaar in je klas? Hoe ga je om met heel diverse klasgroepen? Hoe spreek je met ouders over hun kind? Leraar zijn is meer dan gewoon je vak geven. We zoomen in op belangrijke maatschappelijke thema’s, je leert op een doeltreffende manier communiceren, we graven in de interculturaliteit van de grootstad …

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Remote video URL

16 onderwijsvakken

Je kiest zelf 2 onderwijsvakken uit het secundair onderwijs. Vakken die je boeien, waar je zelfs een passie voor hebt die je graag overbrengt op jongeren.

Inhoud van de onderwijsvakken:

Remote video URL

Mogelijke combinaties onderwijsvakken

Je kiest 2 vakken, uit 2 verschillende groepen:

 • Groep A: wiskunde, aardrijkskunde, godsdienst, Engels, Frans, plastische opvoeding**
 • Groep B: natuurwetenschappen, economie, Maatschappelijke Vorming (MAVO), Nederlands, bewegingsrecreatie*
 • Groep C: techniek, informatica, geschiedenis, lichamelijke opvoeding, project kunstvakken

Sorry, binnen dezelfde groep kiezen kan niet!

* Bewegingsrecreatie kan je enkel combineren met lichamelijke opvoeding
** Plastische opvoeding kan je niet combineren met lichamelijke opvoeding

Niet helemaal zeker van je keuze? Geen zorgen. Tot december blijft het bij KdG mogelijk om vakken te wisselen.

Remote video URL

Leraar Secundair Onderwijs worden, dat is kiezen voor 2 onderwijsvakken

Wanneer heb je les?

 • Startdag op 14 september, start lessen vanaf 18 september.

 • Later inspringen kan, en wel tot februari.

 • Per week volg je gemiddeld 20 uur les.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.

Jaarindeling

 • Het academiejaar is opgesplitst in twee semesters, met examens in januari en juni. 
 • In november al – nog vóór je eerste examens – leg je proefexamens af. Die helpen je om in te schatten waar je staat. Scoor je niet voldoende op deze proefexamens? Dan is er extra coaching mogelijk om je klaar te stomen tegen januari.

Bekijk de jaarindeling.

Variatie is troef

 • De broodnodige theorie vullen we aan met veel praktijk. Al meteen vanaf het eerste jaar van je opleiding secundair onderwijs sta je op het terrein. Voor de klas, tussen de jongeren.
 • Praktijkervaring, dat is meer dan stage lopen in een secundaire school. We gaan op excursie, we organiseren events, je zorgt voor huiswerkbegeleiding bij de leerling thuis. De hele stad is je klaslokaal.
 • Vaste docenten en gastsprekers wisselen elkaar af
 • Projectweken hebben een hoog realiteitsgehalte, en zijn meteen bruikbaar voor je rol als leerkracht secundair onderwijs
 • Groepswerk, teamspirit, zelfstudie en zelfreflectie staan centraal

Kom grondig voorbereid aan de start

Je kunt op twee oren slapen: theoretisch zal je lerarenopleiding nooit worden, en saai al zéker niet. Onze opdrachten halen we rechtstreeks uit de praktijk en leggen we vast in nauwe samenwerking met de scholen. Huiswerkbegeleiding/tutoring, maatschappelijke projecten, werkplekleren …: alles waar leerkrachten mee te maken krijgen, komt aan bod in de opleiding secundair onderwijs.

Remote video URL

Chaymae wil leraar worden!

Remote video URL

Wij lieten meester Kourosch reageren op clichés uit het middelbaar onderwijs.

 

Persoonlijke coaching!

We vliegen er vanaf de eerste dag in! Leerroutes op maat zetten je meteen op het juiste spoor. Samen met een docent neem je in kleine groepjes je eigen ontwikkeling als leraar continu onder de loep. Loopt het hier of daar toch niet zo lekker, dan is die trajectbegeleider je eerste aanspreekpunt.

De studenten van KdG kunnen bij tekorten in diverse leerroutes instappen. Ook voor de sterke studenten van KdG is een uitdaging weggelegd in het keuzetraject Tutor @ college waarbij ze ingeschakeld worden als assistent van de lector.
Visitatierapport secundair onderwijs

Extra veel praktijk

Weten is belangrijk, maar doen zo mogelijk nog meer. Leraar word je pas écht voor de klas. Tijdens je stages werk je samen met medestudenten, mentoren, directies, leerlingenbegeleiders, ouders ... Je leert jezelf beter kennen. Je staat ook regelmatig stil bij de vorderingen die je maakt. Dat doe je in kleine leergroepen onder leiding van een docent.

Voorbeelden van cursussen, lessen, projecten ...

Voorbeeldcursussen

 • Onderwijs en maatschappij
  Welke maatschappelijke thema’s moeten aan bod komen in ons onderwijs? Mag ‘de maatschappij’ eender welk thema opdringen aan leerkrachten? Door welke maatschappelijke factoren wordt ons onderwijs het meest beïnvloed?
 • Cursus Onderwijsvak Informatica
  Het doel van deze cursus is je te verdiepen in allerlei educatieve tools en apps. In deze lessen scherp je je didactische vaardigheden aan.
 • Opdracht Onderwijsvak Lichamelijke opvoeding 
  Als leraar secundair onderwijs is het belangrijk dat je goede lesvoorbereidingen kan maken. Benieuwd aan welke criteria deze moeten voldoen? Bekijk dan zeker deze opdracht van het onderwijsvak Lichamelijke opvoeding.
 • Cursus Onderwijsvak Maatschappelijke Vorming
  Hoe maak je een lessenreeks MAVO?

Voorbeeldlessen

Remote video URL

Onderwijsvak Geschiedenis - Klassieke oudheid: Romeinse godsdienst en cultuur

Remote video URL

Hoe geef je een Franse les in het derde middelbaar? KdG-docente Joelle doet het even voor. (Onderwijsvak Frans)

Remote video URL

Hoe dissecteer je vakkundig een nier, om de werking ervan te tonen aan je leerlingen? KdG-docente Katrien laat het je zien. (Onderwijsvak natuurwetenschappen)

Remote video URL

In je opleiding zal je heel wat taken en opdrachten moeten maken. KdG-docent Dirk van Deuren toont één van de opdrachten voor de studenten in het onderwijsvak informatica.

Studentenproject

Remote video URL

Waar komen onze studenten Project Kunstvakken zoal terecht? Francesca (Secundair Onderwijs, PKV & Engels) loopt stage bij kunstorganisatie RASA en maakte er een kortfilm.

Go international

Je blik op de wereld verruimen? Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland. Leer zelfstandig zijn, maak internationale vrienden, leer een nieuwe taal, werk aan een sterker cv, maar beleef vooral de tijd van je leven!

 • Derdejaars gaan sowieso twee weken naar het buitenland voor het vak Internationaal Project. Wie meer wil, studeert met Erasmus aan een Europese hogeschool of universiteit: meer dan 3 maanden in Madrid, Belfast, Örebro, Amsterdam…
 • Wil je naar een ontwikkelingsland? Ga dan voor de klas staan in Suriname, Zuid-Afrika, Ghana, India …
 • Of doe je liever internationale ervaring op dichtbij huis? Volg dan samen met onze internationale studenten les in bv. Crossing Borders.

Jaarlijks pakken meer dan 25 laatstejaarsstudenten secundair onderwijs hun koffer voor een stage in het buitenland.

“Ik merk nu ik terug ben in België dat ik meer ontspannen ben en meer opensta voor andere mensen. Ik probeer deze eigenschappen te bewaren.” (Emelie)

“De unieke ervaringen die ik opgedaan heb tijdens mijn ministage zal ik nooit vergeten. De gemotiveerde en geïnteresseerde leerlingen maakten dat ik steeds enthousiast voor de klas stond.” (Nele)

Voor wie?

Je profiel

 • Je ziet jezelf al voor de klas staan. Je houdt van het contact en de interactie met jongeren.
 • Nog altijd onder de indruk van die ene speciale leraar uit je eigen secundaire schooltijd? Kennis doorgeven aan een nieuwe generatie, is er iets mooier? De leerling die leraar wordt, een prachtig verhaal zonder einde.
 • Je bent leergierig en nieuwsgierig. Wat je zelf bijleert, verwerk je met veel plezier in je lessen.
 • Je vindt het fascinerend om te zien hoe jongeren zich ontplooien. Je wil hen dat duwtje in de rug geven dat je zelf ook hebt gekregen van je leerkrachten.
 • Je bent vlot in de omgang, sociaal vaardig, creatief en mondig.

Voorwaarden

Remote video URL

Campus Zuid

Brusselstraat 45
2018 ANTWERPEN

+32 3 613 13 13
info@kdg.be

Meer info

 • Nieuwe campus op 't Antwerpse Zuid
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Overdekte fietsenstalling
 • Gezellige koffiebar
 • Studentenrestaurant in foodmarket style
 • Veel studieplekken
 • Vasco is de campushond van campus Zuid

Kies je voor Lichamelijke Opvoeding of Bewegingsrecreatie? Dan kan je terecht op nog andere sportlocaties.

Na je studie

Aan het werk

 • Met je diploma leerkracht secundair onderwijs mag je lesgeven in de eerste en tweede (soms ook in de derde) graad van het secundair onderwijs. Je kan dus zo voor een klas vol tieners gaan staan.
 • Wil je lesgeven in STEM-vakken (science, technology, engineering & mathematics)? Kies dan voor een combinatie van Wiskunde, Natuurwetenschappen, Techniek en Informatica.

Waar je hart ook ligt, en dat moet je tijdens je lerarenopleiding ontdekken: de secundaire scholen in en rond Antwerpen hebben een berg openstaande vacatures. Je gaat niet lang moeten zoeken naar werk!

Maar je lerarendiploma opent veel deuren. Je kan ook nog altijd een andere richting uitslaan:

 • Het volwassenenonderwijs is eveneens een optie.
 • Wat ook kan: een baan in een (socio)culturele organisatie of theater, bij een sportfederatie, de educatieve diensten van musea, natuur- en milieudiensten ...
 • Afhankelijk van de vakken die je kiest, zijn er extra mogelijkheden:
 • Zo kan je met Lichamelijke Opvoeding en Project Kunstvakken aan de slag in het basisonderwijs.
 • Als leraar Informatica ben je een gedroomde ICT-coördinator.
 • En wie afstudeert als leraar Bewegingsrecreatie komt vaak niet in het onderwijs terecht, maar wel in fitnesscentra, outdoororganisaties en sportcentra.

Verder studeren

 • Meer onderwijsvakken? Met een diploma Leraar Secundair Onderwijs kan je in amper één jaar de onderwijsbevoegdheid voor een extra vak op zak steken.
 • Nog verder doorgroeien in je gekozen onderwijsvak? Deze opleiding geeft je de mogelijkheid om via een schakelprogramma een master te behalen.

Flexibel studeren

Meer weten?

Kom naar een infodag

 • Krijg een rondleiding op de campus
 • Ontdek de KdG-opleidingen
 • Spreek met studenten en docenten

 

Download of bestel een brochure

Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download of bestel een brochure.

 

Chat met een student

Vraag je het liever aan een medestudent?
Chat met Yani of Britt, studenten Leraar Secundair Onderwijs

 

Contacteer de opleiding

Vraag het aan Maruca Fabry via maruca.fabry@kdg.be of +32 3 613 14 64

Inschrijven

Inschrijven voor volgend academiejaar 2023-2024

Ja, ik start mijn inschrijving voor 2023-2024

Betaling

 • Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
 • Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of kiest voor gespreide betaling.

De start van je opleiding

 • Startdagen mogelijk vanaf 11 september 2023.
 • Lessen beginnen vanaf 18 september 2023.
 • Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.

Meer info

Nog inschrijven voor academiejaar 2022-2023?

Het academiejaar is al gestart, maar voor de meeste opleidingen kan je ook nu nog instromen. Zo kan je misschien al met een aantal vakken starten.

Bekijk hoe je kan inschrijven voor 2022-2023

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers.

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom.

Meer redenen om voor KdG te kiezen

Kwaliteitsvol onderwijs

 • KdG streeft topkwaliteit na.
 • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
 • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding

Voor bedrijven en organisaties

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.