Duurzame Loopbanen in het Onderwijs

Onderzoeksdomein

  • Wij doen onderzoek naar de duurzame loopbanen in het onderwijs

  • We geven antwoorden op vragen hierover in jouw school, zoals wat is een motiverende loopbaan voor een leerkracht en hoe vind je een goede schoolleider

  • We ontwikkelen praktijktools die jij direct op de werkvloer kunt inzetten, zoals praktijkgidsen, ICT-toepassingen, maar ook bijscholingen. 

  • We werken vanuit het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs.

Wat kunnen we voor jou doen? 

Onderzoek op maat

Heb je een vraag over een onderwijskwestie? Heb je een goed idee voor de onderwijspraktijk, maar wil je weten hoe je dit op een goede manier uitwerkt? Wil je iets op een wetenschappelijk onderbouwde manier uittesten? We ontwikkelen met jou een traject op maat.  

KdG Academy

We bieden een gevarieerd aanbod van bijscholingen en lezingen waarin we kennis vanuit onze onderzoeksprojecten met je delen. We doen dit zowel op onze campus als bij jou op de werkvloer.  

Bekijk hier het aanbod van opleidingen voor professionals, studiedagen en lezingen.  

Dienstverlening op maat

We hebben al heel wat interventies en tools ontwikkeld die jij kunt inzetten in jouw organisatie. Deze interventies worden telkens op maat van jouw noden en organisatievorm afgestemd. Contacteer ons voor meer informatie. 

Duurzame loopbanen en duurzaam leiderschap 

Leerkrachten aantrekken en houden is geen eenvoudige opdracht. Schoolleiders vinden is dat ook niet. Wij bieden tools en ondersteuning aan om motiverende loopbanen in het onderwijs mogelijk te maken, en leiderschapspotentieel te detecteren. 

Voorbeelden 

  • Hoe word je als school een aantrekkelijke werkgever
  • Hoe vind je goede schoolleiders en behoud je ze? 
  • Wat is een motiverende loopbaan voor een leerkracht? 

Realisaties 

Projecten

We ontwikkelen een toolkit om een duurzaam loopbaanbeleid in scholen vorm te geven en aantrekkelijke loopbaan- en groeikansen te creëren. We ontwikkelen ook een training voor schoolbesturen, beleidsmedewerkers en leidinggevenden.
date_range
Duur:
Jan 2024 - Jun 2026
attach_money
Financiering:
Interreg Vlaanderen-Nederland
In dit praktijkgericht onderzoek werken we samen met basisscholen acties uit om het leiderschapspotentieel en de leiderschapsambities in het team te ontdekken en te ontwikkelen, met het uiteindelijke doel om de interesse voor de job van schoolleider (bepaald door het ‘kunnen’ en het ‘willen’) te verhogen. De ontwikkelde acties zullen bijdragen aan een gedegen loopbaanbeleid voor leer¬krachten en potentiële schooldirecteurs, en een proactief opvolgingsbeleid voor directeurs.
date_range
Duur:
Jan 2022 - Dec 2023
attach_money
Financiering:
PWO
In dit ontwerponderzoek bouwt het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs een masterclass voor schoolleiders. De klemtoon ligt daarbij op de onderwijsuitdagingen in de VUCA-wereld, en in het bijzonder op het voeren van een duurzaam loopbaanbeleid.
date_range
Duur:
Sep 2019 - Aug 2022
attach_money
Financiering:
PWO

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:

  • Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
  • Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.

Contacteer ons vrijblijvend